Ne čipēt, ne čipot


Photo by Outback
Batu alās Malaizijā
Kad klients gribēja pastāstīt par mikroshēmas uzstādīšanu katram objektam, lai tos būtu iespējams identificēt, es sapratu, ka nezinu, kā ir jāveido darbības vārds no lietvārda čips.
čips v. lietv. Integrētā mikroshēma; elektronisko elementu kopums, kas izvietots vienā pusvadītājkristālā.
Internetā skaidri iezīmējās divas tendences. Ja mikroshēmu implantē dzīvniekam, tad tā ir čipēšana, ja uzstāda automobiļa motoram, tad tā ir čipošana. Man tas šķita pilnīgi nejaušs dalījums, tāpēc nolēmu kārtējo reizi apjautāties Latviešu valodas aģentūras konsultantēm. Savukārt viņas šo jautājumu pāradresēja LZA Terminoloģijas komisijai, kas atbildēja šādi.
«Vārdi, kas minēti Jūsu vēstulē, ir kvalificējami kā sarunvalodas vārdi, tāpēc sarunvalodā varat lietot jebkuru formu. Oficiālos rakstos lietojiet atbilstošu terminoloģiju: angļu chip atbilsme ir mikroshēma (arī integrētā shēma, integrālshēma).»
PS. Bet 2016. gada 20. maijā viss ir mainījies — LZA TK ITTEA ir uzvarējušas formas čipot un čipošana.

2 komentāri:

  1. Ar skaļiem, zirdziskiem smiekliem: tad kaķi šie "konsultanti" iesaka mikroshēmēt vai mikroshēmot?! Viņi taču neatbildēja. Un arī nepaskatījās Svešvārdu vārdnīcā, kur "čips" ir iekļauts jau 90. g. (liekas, no turienes arī definīcija MLVV).
    Tā kā vienam objektam liek vienu čipu, tad labāk "čipēt". Mīļdzīvnieku iezīmē ar čipu, tad pēc analoģijas -- "iečipē". Čipošana kaut kā asociējas ar daudziem čipiem, nevaru iedomāties, ko varētu čipot; bet tas laikam subjektīvi.

    AtbildētDzēst