Par mērvienību saīsinājumiem


Botswana photo by Outback
Kobus ellipsiprymnus
Esmu pamanījusi tikai vienu avotu — «Rokasgrāmatu par Starptautisko mērvienību sistēmu» —, kur vienkopus kodolīgi izklāstīti mērvienību saīsināto apzīmējumu lietošanas noteikumi, tāpēc ar pāris piezīmēm, dažiem izlaidumiem un sīciņiem stilistiskiem labojumiem citēju šo grāmatas nodaļu.

* * *
Mērvienību saīsinātus apzīmējumus drīkst lietot tikai aiz lieluma skaitliskās vērtības un aiļu virsrakstos, tabulu un slēdzienu rindu nosaukumos, kā arī lielumu apzīmējumu paskaidrojumos pie formulām. Tekstā nedrīkst lietot mērvienību saīsinātus apzīmējumus (bez lieluma skaitliskās vērtības) pilno apzīmējumu vietā, kā arī nedrīkst mērvienību apzīmējumus ievietot rindā ar formulām, kas izsaka mērvienību starpību. Piemēram, ir jāraksta «spēks ir 40 N» un «spēku izsaka ņūtonos», bet nedrīkst rakstīt «spēku izsaka ar N».

     Mērvienību apzīmējumi ir jāraksta vienā rindā ar lieluma skaitlisko vērtību, nepārnesot nākamajā rindā. Starp pēdējo ciparu un mērvienības apzīmējumu ir jāatstāj atstarpe.
Pareizi
Nepareizi
100 kW
100kW
80 %
80%
20 °C
20° C; 20°C
     Izņēmums ir apzīmējumi, kas pacelti virs rindas (…°, …′, …″); pirms tiem atstarpi neatstāj.

* * *
Mērvienību apzīmējumus slīprakstā lieto tikai tad, ja viss teksts ir noformēts slīprakstā.


* * *
Visi mērvienību apzīmējumi, kuru nosaukumi veidoti pēc zinātnieku vārdiem, ir jāraksta ar lielo burtu. Visus pārējos mērvienību apzīmējumus raksta ar mazo burtu.
     Piezīme. Protams, Latviešu valodas ekspertu komisija nevar iztikt bez izņēmumu veidošanas, tāpēc 2018. gada 14. novembrī ir tapis šāds lēmums. (Komisijas tekstā nomainīju tikai pēdiņas, lai man te viss glīti izskatās.)

«Eksperti atbalstīja ierosinājumus papildināt «Vispārlietojamo saīsinājumu sarakstu» ar šādiem apzīmējumiem: TC (tirdzniecības centrs) un L (litrs; ar piebildi: ja, lietojot saīsinājumu l, iespējami pārpratumi, var lietot saīsinājumu L).»
     No otras puses, komisija varēja arī nepūlēties, jo pašlaik spēkā esošajos 2013. gada 29. oktobra Ministru kabineta noteikumos Nr. 1186 «Mērvienību noteikumi» ir norādīts:
«Litra mērvienībai var izmantot abus simbolus «l» un «L».»
     Vispār sabiedrība atzina, ka neatšķir 1 no l, ar 1979. gada 16. vispārējās svaru un mēru konferences lēmumu. Līdz tam kaut kā laikam izdevās atšķirt.

* * *

Uzrādot lielumu vērtības ar robežlielumiem, skaitliskās vērtības kopā ar robežlielumiem ir jāliek iekavās, bet mērvienības apzīmējums ir jāraksta aiz iekavām, vai arī mērvienības apzīmējumus raksta gan pēc skaitliskās vērtības, gan pēc tās robežlieluma.
Pareizi
Nepareizi
(100,0±0,1) kg
100,0±0,1 kg
50 g±1 g
50±1 g
     Ja ir uzskaitītas vairākas vērtības, tad mērvienības apzīmējumu raksta nevis aiz katras vērtības, bet tikai vienu reizi bez iekavām, piemēram, 4, 6 un 12 mm, nevis 4 mm, 6 mm un 12 mm.

* * *
Atvasinātas mērvienības apzīmējumā ietilpstošus reizinātājus atdala ar punktu uz viduslīnijas līdzīgi reizinājuma zīmei, piemēram, N∙m (ņūtonmetrs) un lm∙s (lūmensekunde).
     Atvasinātu mērvienību apzīmējumos starp burtiem ir atļauts atstāt atstarpi, ja vien tas nerada pārpratumus.
     Piezīme. Pamatojums, kā vienmēr, nav minēts, bet man pašai ir grūti iedomāties citu iemeslu Latviešu valodas ekspertu komisijas 2018. gada 12. septembra lēmumam, ko tālāk citēju, kā teicienus par mērkaķi ar granātu un muļķi ar iniciatīvu. (Komisijas tekstā nomainīju tikai pēdiņas un domuzīmi, lai man te viss glīti izskatās. Pārējo atstāju, kā ir Valsts valodas centra vietnē, lai nerastos šaubas, kāds ir šo ekspertu apzinīguma, valodas prasmes un temata pārzināšanas līmenis.)

«Eksperti vienbalsīgi nolēma atbalstīt papildinājumus «Vispārlietojamo saīsinājumu saraksta» 2. daļā «Biežāk lietotie mērvienību apzīmējumi un to saīsinājumi», kas paredz izmaiņas dažu mērvienību apzīmējumu (ampērstunda, kilovatstunda, megavatstunda, vatstunda, lūmensekunde, lukssekunde ņūtonmetrs, ommetrs, voltampērs) saīsinājumu rakstībā. Šo mērvienību apzīmējumu saīsinājumi turpmāk rakstāmi bez punkta — Ah, kWh, MWh, Wh, lms, lxs, NM, ΩM, VA
     Interesanti, ka jau minētajos pašlaik spēkā esošajos 2013. gada 29. oktobra Ministru kabineta noteikumos Nr. 1186 «Mērvienību noteikumi» ir gan punkti uz viduslīnijas, gan atstarpes abpus tiem. Savukārt aplūkotajās Starptautiskā svaru un mēru biroja publikācijās novēroju, ka ir vismaz atstarpe, ja punkta nav.

* * *
Mērvienību apzīmējumos, kas ir divu mērvienību dalījums, lieto slīpsvītru, piemēram, kg/m3 (kilograms uz kubikmetru).


* * *
Ja izmanto slīpsvītru, mērvienību reizinājums saucējā ir jāliek iekavās, piemēram, W/(m2∙K) — vats uz kvadrātmetru reiz kelvins.
     Apzīmējot saliktās atvasinātās mērvienības, nedrīkst lietot vairāk par vienu slīpsvītru vai horizontālo svītru [te es skaistuma pēc izlaidīšu piemērus ar horizontālo svītru — S. K.], piemēram, īpatnējo siltumietilpības mērvienību — džouls uz kilogramkelvinu — nedrīkst apzīmēt J/kg/K, bet ir jāizmanto viens no atļautajiem apzīmējumiem J/(kg∙K) vai J∙kg−1∙K−1.


* * *

Ja ir jāapzīmē atvasināta mērvienība, kas sastāv no divām vai vairākām mērvienībām, tad nedrīkst kombinēt burtu apzīmējumus un vienību nosaukumus, t. i., vienām mērvienībām lietot apzīmējumus, bet citām — nosaukumus.
Pareizi
Nepareizi
80 km/h
80 km/stundā
80 kilometru stundā
80 km stundā

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru